18:45:00
Surdegspizza
Om man ändå är igång och "surdegar" måste man testa en surdegspizza! Jag tycker det går alldeles utmärkt att ta undan lite deg när man ändå är igång och bakar ett ljust surdegsbröd, man behöver inte göra nån speciell pizzadeg. Detta kom till av att jag tänkt baka rågsurdegsbröd men hade nästan slut på rågmjöl. Då kan det bli såhär tokigt:

Väckte surdegen lördag morgon (ca 8.00) med 2 dl fint rågmjöl och 2 dl vatten. Vid 16.00 var den bubblig och fin och jag tog undan ca 50 gram till framtida bakningar och rörde därefter i 320 g vetemjöl, 1,5 dl vatten och 10 g salt. Vek 2 gångner men sen hade klockan blivit sent så jag skjutsade in härligheten i kylen och tog fram söndag morgon.
Framåt eftermiddagen när jag hade tid tog jag undan 4 degklumpar och hällde resterande deg i en jäskorg. Jäste nån timme och skjutsade in i ugnen 30 min 225 grader.
Degklumparna jag sparat kavlade jag ut till pizzabottnar. Sonen ville ha tomatsås och mozarella på och jag hade även tunt skivad squash och champinjoner. Lättast och bäst tycker jag är om man kavlar ut pizzabotten på mjölat bakbord, lägger den tunna degen på bakplåtspapper och sen garnerar. Degen blir väldigt kladdig och svår att hantera när man haft tomatsås på och då är det lätt att ha sönder den. På det här sättet är det enkelt att skjutsa in pizza på antingen en varm sten eller plåt i en skållhet ugn utan att man häller fylningen vid sidan om eller nåt annat dumt. Bakplåtspappret släpper lätt när pizzan är färdig och gör varken av eller till för resultatet.
/Kocken
Surdegspizza låter måste ju vara nyttigt