kockenochingenjoren.blogg.se

2014-04-27
19:42:00

Rågkusar

Efter att ha gått på affären och konstaterat att en påse av mitt favoritbröd kostade över 30 spänn kunde jag ju inte låta bli att försöka baka en sats själv, snål som jag är. Jag tror Fazer kallar det "rågkusar". Det är mörkt och syrligt och jättegott.
 
Jag började som vanligt att blanda en surdegsgrund med 2 dl vatten och 2 dl fint rågmjöl som fick stå över natten. Sen, i med 250 gram fint rågmjöl, 50 gram vetemjöl, 250 gram vatten och 10 gram salt.(Är inte hundra på måtten då jag kände mig fram eftersom) Jag rörde ihop det och lät stå nån timme. Vände det i bunken med blöta händer två gånger med nån timmes mellanrum och lät stå och jäsa över dagen ca 7 timmar. Resultatet liknade mer cement än en följsam deg. När en vetesurdeg blir mer sexig och intressant för varje gång man rör den förblir en rågsurdeg kort och osamarbetsvillig.
 
 
Och kladdig till förbannelse.
 
Nåväl, ur detta kaos delade jag bitar som jag plattade ut och la på bakplåtspapper.
 
 
Lät jäsa nån timme till och sen in i en 250-gradig ugn. 14 minuter var precis lagom.
 
 
 
 
Det blev väldigt gott och snyggt men inte alls så syrligt som det man köper. Man kanske ska jäsa det längre, över natten? Får prova det och återkomma med resultat.
 
/Kocken