19:44:29
Aubergingratäng

Jag tycker aubergin är så himla gott men den måste vara väl tillagad och får absolut inte vara al dente. Gärna ihop med tomat och ost. Som här:
1 stor aubergin
salt och peppar
1 skvätt olja
Tomatsås:
1 burk krossade tomater
1 vitlöksklyfta
1 lök salt, peppar, socker, basilika och/eller annat gott man vill ha i
1 dl Crème Fraiche
1 dl riven parmesan
Börja med tomatsåsen: Hacka löken och fräs den i lite olja, pressa i lite vitlök efter en liten stund och tillsätt tomaterna, salt och peppar. Låt puttra en stund och smaka av med lite socker om det behövs. En skvätt vatten behövs nog också men koka ihop den ordentligt så den blir tjock eftersom auberginen släpper en del vätska också.
Skär auberginen i tjocka skivor och stek dem i lite olja. När auberginen hamnar i stekpannan tilsammans med olja beter den sig lite som en nioåring som får tillgång till en godispåse. Man får helt enkelt begränsa tillgångnen av olja för att inte få problem senare.

Varva tomatsås och aubergin i en form. Rör ihop creme fraiche och riven parmesanost och klicka ovanpå. Eller skär en mozarellaost i bitar och lägg på. Eller ta vanlig riven ost eller gör alltihop. Krutonger är också gott att kasta på sista stunden i ugnen om man verkligen känner för "extra allt-känsla". Grädda ca 45 min i 175 grader.


Den här rätten är så himla bra! Passar som ensamrätt, perfekt att frysa till matlådor, man kan ha pasta eller bulgur till eller färsbiffar eller kyckling. Jag hade med till jobbet idag och åt sallad till och kommer få flera matlådor att kasta i frysen. Ett gott surdegsbröd är förstås inte fel heller.
(Auberginen kostade 12,90 kr/kg på netto!)
/Kocken
Jag förstår att det är här: http://www.cookingforengineers.com/ ni hänger hela tiden, men för händelsen att någon inte har den fulllständiga URL:en så får ni den här.