kockenochingenjoren.blogg.se

2014-03-10
16:47:00

Rågsurdegsbröd

Sånt där mörkt finskt surdegsbröd, som är svingott med smör (och det fastnar ganska mycket smör när man brer) och ost men är ganska dyrt i affären.... Här kommer ett recept som påminner om det väldigt mycket.
 
Kväll: Ta fram din lilla burk med surdeg ur kylen (en sån som det varit Abbas fiskrom i är perfekt) (det finns även andra märken på rom) Häll i en stor bunke och rör i 2 dl fint rågmjöl och 2 dl vatten. Täck och låt stå.
 
Morgon:
 
Här glömde jag skriva att man ska ta undan lite pigg surdeg och lägga i sin lilla kaviarburk av valfritt märke och skjutsa in i kylen så man har nåt att baka med nästa gång. Sen är det bara att fortsätta som innan.
 
 
*150 gram vatten
*150 gram vetemjöl
*180 gram fint rågmjöl
*10 gram salt
 
Rör ned ovanstående i din bubbliga och muntra surdeg. Täck och låt stå ½- 1 timme. Ha blöta händer och vänd degen i bunken. Låt stå en stund igen och vänd sen degen igen. Den är jättekladdig men ha riktigt blöta händer så går det bra.
 
 
Låt degen jäsa ordentligt. Jag tycker man låter den jäsa tills man har tid att ta hand om den men minst 2 timmar. Man ser när degen växt upp rejält och känns fluffig.
 
Häll ut degen på mjölat bakbord. Dela i två delar och forma runda bullar. Lägg bullarna på varsitt bakplåtspapper och kavla eller tryck ut degen försiktigt till platta, runda kakor. Jäs på bakplåtspapper ca 1 timme.
 
 
Nagga kakorna och grädda i 225 grader 20 minuter.
 
Skär runt kanten och dra isär kakorna för rätta känslan!
Mina bröd blev väldigt orunda och lite fula men väldigt goda!
 
/Kocken
 
 
 
Kommentarer:
2014-03-14 @ 07:16:13
#1: Karin

Shit vad coolt visste inte att man kunde baka såna! Du får bjuda någon gång.

2014-03-14 @ 07:20:49
#2: Roger

OK, så här är ställningen. Förkulturen under natten blev perfekt! Verkligen munter. Men nånting var galet för när jag på morgonen haft i vatten, mjöl och salt enligt receptet hade jag en liten gummiaktig klump i bunken. Nu har jag sammanlagt haft i ca 300 g vatten i st f 150, och nu känns den rätt bra. Kunde kanske vara ännu lösare. Nu får den stå ett tag så får vi se. Jag återkommer.

Svar: Konstigt. Men den degen är inte speciellt lös, den brukar vara ganska fast och sen "lösa till sig" när den stått en stund och man vikt den. Men stenhård ska den ju inte vara. Bra att det blev bra tillslut iaf!
kockenochingenjoren.blogg.se

2014-03-14 @ 07:55:46
#3: Roger

Nu har jag vänt runt den första gången. Gick bra med en blöt plastslev. Kladdigt! Men det ska det ju vara.

2014-03-14 @ 11:41:43
#4: Roger

OK, de platta bullarna är formade och ligger på bakplåtspapper. Inte alls lika fina som dina, men förmodligen mycket godare! I bästa fall blir de klara innan mitt möte börjar kl 13.

2014-03-14 @ 12:40:48
#5: Roger

... och nu är dom i ugnen. Jag är nog klar precis till kl 13...

2014-03-14 @ 12:59:15
#6: Roger

Dom är klara och ser bra ut, lite svullna kanske. Jag får vänta med att skära och riva dom tills mitt möte är över.

2014-03-14 @ 14:29:33
#7: Roger

Gudomligt! Bästa surbrödet ever!

2014-03-20 @ 16:46:11
#8: Roger

Idag gick andra försöket av stapeln. Jag rättade felet när det gällde mängden och dubblade den. Hade också i betydligt mer vatten, vilket överraskande nog ledde till att degen blev helt hopplöst kladdig! Och bytte ut vetemjölet mot mer råg. Så efter min standard kan man säga att jag följde receptet till punkt och pricka. Resultatet blev mörkt, surt, saftigt och gott!

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: