kockenochingenjoren.blogg.se

2014-03-06
20:11:54

Surdegsbröd for dummies

 
 
Jag älskar att baka surdegsbröd. Det är så roligt och spännande (ska det jäsa?) fachinerande och framförallt: jäkligt gott! Jag har hållt på ett par år och provat mig fram, googlat och naturligtvis följt Martin Johanssons fantastiska blogg. Det enda som stört mig lite är det här med vikter, mått och tider. Det verkar vara så otroligt noga med allting. Jag har saknat ett idiotenkelt recept som passar om man är lite slarvig, inte kan passa tider ordentligt och kanske inte orkar vara så nogrann hela tiden.  Kort och gott, ett recept för mig själv. Och här kommer det! Det är mer en metod än ett recept faktiskt.
 
(Jag är ingen bagare och förståsigpåare kanske anser att detta är fel på en massa sätt men jag tror det duger åt de flesta hobbybagare)
 
Det här är inget man börjar med vid lunch och har bröd till eftermiddagskaffet, det tar tid! Men det är inte mycket jobb.
 
Kom ihåg:
* Blöta händer är ofta bättre än mjöliga
* Det går alltid alldeles utmärkt att kasta in degen i kylen om klockan blir för mycket innan man hinner grädda brödet eller man helt enkelt inte orkar just då. Se bara till att degen är ordentligt övertäckt så den inte torkar, täckt med plast av nåt slag eller i en låda med lock.
 
Ok! Nu kör vi!

Först och främst behöver man en surdegsgrund. Utmärkt beskrivning finns här. Annars kan man få av mig!
 
Mata surdegen med 2 dl mjöl och 2 dl vatten på kvällen. (Det måste inte vara kväll just, men ni fattar) Jag tog 1½ dl vetemjöl och ½ dl rågmjöl.
 
Eftersom jag inte är vidare elegant av mig så har jag ingen jäslåda eller dyl. Jag har en rostfri bunke som jag drar
en Icakasse (eller annat märke, går lika bra) över. Mycket snyggt.
 
 
 
Nu ska surdegen komma igång. Jag gick och la mig och sen gick jag och jobbade och var inte hemma förrän 16.00 dagen efter men om man har en ledig dag kan man med fördel fortsätta redan morgonen efter. Tror det är att föredra faktiskt.
 
Ta undan 1 dl av surdegsgrunden och spara i kylen tills nästa gång du ska baka.
 
Nu börjar det roliga!
 
* Den glada och bubbliga surdegsgrunden
* 300 g vatten
* 450-500 g mjöl. Till exempel 400 g vetemjöl special och 50 g rågmjöl. Eller som man vill. Men mest vetemjöl.
* 10 g salt
 
Blanda alltihop med en slev i valfri bunke.Bara rör ihop. Täck med din vackra plastpåse och låt stå typ 30-45 min. Det är inte noga.
Sen ska degen vändas i bunken. Ta tag i degen och dra den mot mitten och vik. Ha väldigt blöta händer!
Fula kort pga mycket kladd och fotade med fel hand.
 
Täck sen över degen igen och låt stå ca 30 min till (inte noga med tiden!) Upprepa vikningen med 30-60 min mellanrum typ tre gånger. Vill du göra fler går det bra. Sen ska degen jäsa ordentligt. Nu brukar jag oftast skjutsa in hela härligheten i kylen för det brukar ha blivit lite sent. Men gör man degen på morgon så räcker tiden till. Låt den jäsa i bunken tills den känns fluffig och bubblig. Det borde ta från 2 timmar och framåt.
Alternativt stjälp upp degen i en väl mjölad jäskorg (men vem har en sån liksom?) (jag har=nörd).
 
Sen är det dags att baka ut och det här är enligt mig det enda riktigt kritiska momentet. Det gäller att få in degen i ugnen utan att den flyter ut. Se till att din ugn står på maxvärme, 250 g i min ugn, och ha en plåt i som också värms upp. (jag har en sten i min ugn men det måste nog räknas som överkurs)
 
Mjöla bakbordet ordentligt. Häll försiktigt ut degen ur bunken ner i mjölet. Mjöla inte ovanpå degen! Vik i hop degen så det blir en lång limpa där utsidan är mjölad. Skjutsa in limpan i ugnen på högsta värmen, kasta gärna in ett glas vatten också för extra skorpa. Sänk värmen till 200 g och grädda brödet i ca 40 min.
 
 
 Alternativ: Har man en jäskorg är det ännu enklare: Bara häll ut degen på en degspade (eller skärbräda eller vad man nu har) och skjutsa in i ugnen.
 
Säg till om nån behöver en surdegsgrund!
 
/Kocken
 
 
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: